image_intro_alt

Żukowska: Składanie kwiatów bandytom z Brygady Świętokrzyskiej oraz przypisywanie im zasług dla Rzeczpospolitej przez władze PiS jest błędem

1 marca odbyła się msza z okazji Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w parafii św. Ojca Pio przy ul. Fieldorfa 1, którą odprawił abp Marek Jędraszewski,  autor wielu nienawistnych i oburzających słów pod adresem osób LGBT+, feministek, ateistów, jak również środowiska ekologów. Razem z posłanką Lewicy Hanną Gill-Piątek wzięłyśmy w niej udział.

Jako osoby sprzeciwiające się wprowadzaniu języka nienawiści do sfery publicznej, postanowiliśmy "ciepło" przywitać arcybiskupa. Protestowaliśmy przeciw kultowi siły, przemocy i nienawiści, która obecnie stała się widoczna w wielu wypowiedziach polityków i duchownych.

Stanowczo potępiamy działalności zbrodniczych grup, które działały na terenie Polski i które u schyłku II Wojny Światowej podjęły haniebne działania wobec niewinnych ludzi - mordując ich. Oddawanie hołdu takim osobom, jak Jura, Ogień, Bury, którzy zamordowali niewinne osoby jest czymś karygodnym. Składanie kwiatów bandytom z Brygady Świętokrzyskiej oraz przypisywanie im zasług dla Rzeczpospolitej przez władze PiS jest błędem.

Należy powiedzieć stanowcze NIE prowadzeniu polityki przemocy wobec mniejszości. Lewica będzie dbała i chroniła prawa wszystkich Polek i Polaków!

Anna-Maria Żukowska, posłanka

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!