Immunitet posłanki Joanny Scheuring-Wielgus sprawą narodową?

23 marca, po pozytywnej opinii sejmowej Komisji Regulaminowej, posłowie podczas obrad plenarnych 53. sesji Sejmu zajmowali się sprawą cofnięcia immunitetu toruńskiej posłance Lewicy Joannie Scheuring-Wielgus. Ostatecznie w głosowaniu 28 kwietnia zdecydowali o pozbawieniu posłanki immunitetu! To skandal!

Sprawa, która spowodowała ten cały proces odbierania immunitetu odnosi nas do roku 2018. Wtedy na fali ogólnopolskich protestów wobec krycia przypadków pedofilii wśród księży katolickich, posłanka powiesiła dziecięce buciki na branie bazyliki katedralnej św. Jana Chrzciciela w Toruniu.

Tym manifestem posłanka włączyła się do międzynarodowej akcji ph. "Baby Shoes Remember", która narodziła się w 2010 roku w Irlandii. Tam właśnie osoby oburzone doniesieniami o pedofilii w Kościele zebrały się pod katedrą dublińską i wywieszały na bramie symbol protestu – dziecięce buciki.

Policja oczywiście skrupulatnie zbadała sprawę. Pod koniec 2018 roku komendant główny policji wystąpił do Sejmu z wnioskiem o uchylenie posłance immunitetu, by mógł pociągnąć Joannę Scheuring-Wielgus do odpowiedzialności karnej. Posłanka miała rzekomo naruszyć swoim zachowaniem art. 63 a kodeksu wykroczeń, zakazujący wieszania w miejscach publicznych ogłoszeń i plakatów bez zgody osób zarządzających tymi obiektami. Przypomnijmy, był to protest o szerokim międzynarodowym zasięgu.

Sprawa sprzed 4 lat wróciła pod sejmowe obrady.

JS W2  Posłuchaj - klik foto.

27 kwietnia z mównicy sejmowej posłanka J. Scheuring-Wielgus, w obszernym wystąpieniu opowiedziała nie tylko o tej bucikowej akcji, ale o różnorodnych swoich działaniach, które w konsekwencji doprowadzić mają, by to sprawcy krzywdy dzieci, a więc księża i kryjący zjawisko pedofilii w Kościele – biskupi, stanęli przed sądem, a nie ona, która sprawę nagłaśnia.

Mówiła o złożeniu w Watykanie raportu o zjawisku pedofilii, gdzie na 24 wymienionych tam biskupów, aż 9 już uznano winnymi. O projekcie ustawy dot. powołania niezależnej komisji ds. likwidacji przedawnienia przestępstw pedofilii. Wraz z innymi posłankami opracowała mapę kościelnej pedofilii, domagała się sądzenia winnych krzywdy dzieci przed niezależnymi sądami świeckimi, a nie w Watykanie.

Posłanka zdeklarowała swoją niezmienną solidarność z ofiarami kościelnej pedofilii i to, że nie ustanie w wysiłkach, by osądzić winnych.

Zastanawia, co stało się bezpośrednim impulsem, by po 4 latach od złożenia wniosku, powrócić do pilnego ukarania przed sądem posłanki lewicy za… powieszenie na płocie bucików?

A może w celu uciszenia jej głosu i przerwania wielce szkodzącej polityce kościelnej działalności zwalczającej, zamiecionej pod kościelny dywan, pedofilię?

Po głosowaniu w Sejmie, Joanna Scheuring-Wielgus powiedziała, że stanie przed sądem i powie wszystko ze szczegółami, bo ta sprawa musi posłużyć nagłośnieniu kościelnych karygodnych praktyk i upokarzania młodych ludzi, w obronie których będzie nadal walczyła. https://www.facebook.com/j.scheuringwielgus

Opr. nim, 27 kwietnia 2022 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!